Главно меню

НОВИНИ

Военномедицинска академия и БПЦ в обща молитва за медици и пациенти

Voennomeditsinska akademia i BPTs v obshta molitva za meditsi i patsienti, snimka s dekan na FOZ Aleksandrina Vodenicharova

По инициатива на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, за първи път у нас бе отслужен молебен за православния здравен служител в храм-паметника „Св. Александър Невски”. Молебенът, воден от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Григорий Митрополит Врачански, ще бъде включен в църковния календар и ще се извършва ежегодно на 12 май във всички епархии, съвпадайки с Международния ден на сестринството.

Вписването на тази дата в църковния календар е безпрецедентно събитие, допълващо симфонията между вяра и медицина. Генерал-майор проф. д-р Мутафчийски подчерта значението на вярата за лекуване с милосърдие и състрадание. Идеята за молебена възникнала по време на COVID-пандемията и кампаниите за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване, подкрепяни от Софийска митрополия. Той изказа благодарност към духовенството за проявената грижа към медиците и молитвената подкрепа за преодоляване на кризата за кадри при медицинските сестри.

Началникът на ВМА акцентира върху ключовата роля на медицинските сестри, които са най-близо до пациентите, усещат техните болки и страдания, и са медиатор между доктора и пациента. Молебенът на този ден укрепва вярата им и ги прави по-забележими в обществото.

Voennomeditsinska akademia i BPTs v obshta molitva za meditsi i patsienti, snimka s dekan na FOZ Aleksandrina Vodenicharova 2

Сред присъстващите на молебена бяха представители на ръководството на ВМА, медицински сестри от екипа на лечебното заведение, г-жа Десислава Радева – съпруга на президента на Република България, г-жа Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, и проф. Александрина Воденичарова, д.м.н. – декан на Факултета по обществено здраве към МУ-София.

Участието на проф. Воденичарова подчертава значимостта на събитието и ангажираността на Факултета по обществено здраве към духовното измерение на здравните грижи и подкрепата за здравните професионалисти. Нейното присъствие демонстрира съпричастността на академичната общност към инициативата и признанието за ролята на вярата в медицинската практика.

ИЗДАТЕЛСТВО "ФОЗ"

e-mail:  press@foz.mu-sofia.bg

КОНТАКТИ

гр. София, ул. “Бяло море” №8 УМБАЛ “Царица Йоанна” – ИСУЛ ет. 5, 
тел. 02 9432 127

e-mail:  fph@foz.mu-sofia.bg

© Faculty of Public Health  2024          |            Защита на личните данни (GDPR)