Главно меню

НОВИНИ

Интервю с Проф. Чанева по случай Световния ден на сестринството

Prof. Chaneva - Svetoven den na sestrinstvoto

„Лечебните заведения да имат политика за привличане и задържане на персонал. Проблемът не е само в заплащането. Един млад човек иска да вижда перспективите пред себе си“, сподели проф. Галина Чанева в разговор с водещата Силвия Великова в предаването “Преди всички“ на БНР.

„Нашите студенти остават тук. Да отидеш в чужбина и да се реализираш като медицинска сестра, никак не е лесно. Там заминават квалифицираните сестри с много добра езикова подготовка“, добави още проф. Галина Чанева, заместник-декан на Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София.

Проф. Чанева от Медицинския университет в София сподели, че годишно приемат около 150 студенти в специалност “Медицинска сестра”, като кандидатите обикновено са около 200. 

Тя отбеляза, че винаги има интерес към тази професия.Според нея, приблизително две трети от студентите са млади и мотивирани хора, а по-малка част се преквалифицират. За разлика от България, във Франция селектират 100 души от 10 000 кандидати. 

Проф. Чанева смята, че проблемите са комплексни и не се дължат само на заплащането.Тя изтъкна високото ниво на подготовка на българските медицински сестри. Според нея, лечебните заведения трябва сами да разработят стратегии за привличане и задържане на персонал, вместо да задължават завършилите да остават в страната.

„Един млад човек иска да вижда перспективите пред себе си“.

Подготовката на нашите сестри е много добра, категорична бе проф. Чанева. Тя смята, че няма как да бъдат задължавани студентите да остават в България след завършването си. Самите лечебни заведения трябва да имат политика за привличане и задържане на персонал, категорична бе тя.

„Трябва да има баланс – да се търсят взаимоотношенията и пропорциите между пациенти и медицински сестри. Трябва да се мисли върху това – колко пациенти ще бъдат обслужвани и на тази база да се търсят медицински сестри. Болниците си имат свои правила и политики“, коментира проф. Чанева.

Проф. Чанева подчерта изключителната отговорност на хората, избрали тази професия. Много медицински сестри в пенсионна възраст продължават да работят, тъй като са развили професионален начин на мислене.

Професията, за която трябва сърце

79-годишната медицинска сестра Мина Иванова от Алфатар също взе участие в дискусията. Тя посочи ниското заплащане като причина за недостига на кадри.

„Професията на медицинската сестра е благородна. Отдаваме всички сили, но заплащането ни не е на необходимото ниво“, смята тя. И изтъкна, че когато работиш на няколко места, не можеш да бъдеш пълноценен:

„Колкото и да се стараем, човек има някакъв предел“.

По нейно мнение, достатъчно млади хора завършват, но предпочитат да практикуват извън България.

Чуйте цялото интервю >>ТУК<<.

ИЗДАТЕЛСТВО "ФОЗ"

e-mail:  press@foz.mu-sofia.bg

КОНТАКТИ

гр. София, ул. “Бяло море” №8 УМБАЛ “Царица Йоанна” – ИСУЛ ет. 5, 
тел. 02 9432 127

e-mail:  fph@foz.mu-sofia.bg

© Faculty of Public Health  2024          |            Защита на личните данни (GDPR)