e-mail: veselka.duleva@foz.mu-sofia.bg
Биография:
Проф. д-р Веселка Дулева, дм е завършила медицина в МУ-София, има придобита медицинска специалност Хранене и диететика. Защитила е дисертация на тема „Витаминен статус на пациенти с хипертонична болест, разработване на дието- и витаминотерапия“ в Институт по хранене, АМН, Москва, завършила е двугодишна сертифицирана програма “Международно законодателство за храни” в Институт по законодателство и регулация на храни, Мичигански Щатски Университет, САЩ. Д-р Дулева е работила като терапевт в Окръжна болница, гр. Ловеч, Работническа болница, гр. Костенец и 28-ма поликлиника, гр. София.
От 1990 г. д-р Дулева работи в Национален център по хигиена, медицинска екология и хранене, преобразуван в Национален център по обществено здраве и анализи, като от 2011 год. е началник отдел „Храни и хранене“. От 2009 год. тя е доцент по Хигиена, а от 2014 год. професор по Хранене и диететика. От 2021 год. д-р Дулева е част от екипа на Катедра „Трудова медицина“ на ФОЗ-МУ-София като доцент по Хигиена.
Проф. Дулева, дм е Главен координатор на Експертен съвет по медицинската специалност Хранене и диететика към МЗ, Заместник-председател на научно-експертен съвет по Хранене към МЗ, Председател на държавна изпитна комисия по Хранене и диететика. Проф. Дулева е координатор за България по хранене и хранителна политика в СЗО, член е на редица работни групи към Европейската комисия, свързани с храни и хранене.
Проф. Дулева активно участва в разработването на националната хранителна политика и нормативна база, свързана с храните и храненето. Д-р Дулева има богат изследователски опит, ръководи редица национални проекти, координатор е на международни проекти, като напр. Европейска инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при деца (COSI), Съвместни действия ЕК – JANPA, BestReMap, JA-PreventNCD Проф.
Публикации и научни интереси:
Дулева е с дългогодишен преподавателски опит, ръководи лекари-специализанти, както и докторанти. Проф. Дулева има над 200 научни публикации, H-Index – 25.
Членство в организации:
Член е на редекционните колегии на сп. Food Science and Applied Biotechnology (FSAB); сп. Българско списание по обществено здраве и сп. Хранително-вкусова промишленост.
e-mail: press@foz.mu-sofia.bg
гр. София, ул. „Бяло море“ №8 УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ ет. 5,
тел. 02 9432 127
e-mail: fph@foz.mu-sofia.bg