Специалността „Здравословно и диетично хранене“ на образователно-квалификационна степен „магистър“* е по професионално направление 7.5. Здравни грижи – нерегулирани професии. Образователно-квалификационната степен „магистър“* е на основание чл. 42, ал. 1, т.1 буква «а» от ЗВО и Решение на АС на МУ-София от 11.02.2016г.
За тази специалност могат да кандидатстват лица, след завършенa степен „професионален бакалавър“, специалност „инспектор по обществено здраве“.
Обучението е в редовна форма, с продължителност 4 семестъра, 2 години.
Придобива се професионална квалификация „инспектор по здравословно и диетично хранене“, като се изгражда нов стил и начин на работа и поведение на медицинския специалист по здравни грижи, в съответствие с изискванията на съвременната социално-медицинска теория и практика за промоцията на здраве и превенция на болестта, като се ползва комплексен подход, включващ диетотерапия. Студентите усвояват интегрален подход, който им дава възможност да провеждат самостоятелно и в екип промоция на здравословното хранене при различни популационни групи, хранителна профилактика на рискови групи и индивиди – за терапевтично диетообучение.
СЪСТЕЗАТЕЛЕН ИЗПИТ
Кандидат-студентите полагат устен изпит пред изпитна комисия от трима хабилитирани преподаватели.
Устния изпит се провежда като събеседване на тема: „Проблеми и перспективи пред здравословното хранене“.
Устният изпит ще се проведе на 14.07.2020 г. от 09.00 ч.
ОБРАЗУВАНЕ НА ОКОНЧАТЕЛНИЯ БАЛ И КЛАСИРАНЕ
Състезателният бал се образува от оценката от устния изпит и средния успех от дипломата за завършена степен „професионален бакалавър“- специалност „инспектор по обществено здраве“, не по-нисък от „добър“. Класирането се извършва по низходящ ред на състезателния бал. Максимален бал 12.
ЛИТЕРАТУРА ЗА ПОДГОТОВКА